22 Temmuz 2015 Çarşamba

Satranç Nasıl Oynanır?

Zeka oyunları deyince ilk akla gelen Satranç oyunu, gerçek anlamda zeka geliştiren bir zeka oyunudur. Rakibinizin hamlelerini ve ne yapacağını çok iyi kestirmeniz gerekirken kendi hamlenizi de çok iyi yapmalısınız. Zeka oyunları oynamak adına ilk girişiminiz Satranç ise ve Satranç nasıl oynanır diyorsanız aşağıdaki yazımızı dikkatlice okumalısınız.
AMAÇ NEDİR?

Satranç oyununda amaç rakibinizin taşlarını olabildiğince saf dışı bırakmak ve oyunu kazanmak için Şah’ı mat etmektir. Şah’ı mat etmek için rakibinize karşı kendi taşlarınızla komplike bir saldırı geliştirmeli ve rakibinize Şah’ını kaçacak ve ya başka bir taşıyla kendi Şah’ını koruma altına alacak bir hamle bırakmamalısınız. Bu şekilde Şah’ı almayı başaran oyuncu Şah-Mat yapmış ve oyunu kazanmış olur.

Satranç tahtası 8×8 64 adet kareden oluşmaktadır. Bu 64 kare 8 adet satır ve sütun şeklindedir. Satır ve sütunlar, harf ve numaralar ile kategorize edilir. 1-8 arasındaki sayılar satırları; a-f arasındaki harfler ise sütunları göstermektedir.

Her kişinin 16 adet taşı vardır ve bu taşların hareketleriyle oyun oynanır. Her taşın belli bir hareket şekli vardır ve bu hareket şekillerinin dışına çıkılamaz.

TAŞLAR NELERDİR ve DİZİLİMLERİ NASILDIR?

Satranç oyununda Siyah ve Beyaz olmak üzere oyuncuların taşları ayrılır. Her oyuncunun 16 adet taşır vardır. Bu taşlar: Şah, Vezir, 2 tane fil, 2 tane at, 2 tane kale ve 8 tane piyon olmak üzere oyunculara dağıtılır.

Oyuncular taşlarını hemen önlerindeki ilk iki sıraya dizerler. İlk sıraya taşlar belli bir şekilde dizilirken bir sonraki sıraya ise 8 adet piyon sırayla gelmektedir. Hemen önümüzdeki sıraya ise dışarıdan içeri doğru olmak üzere; köşelere kaleler, yanlarında atlar, yanlarında filler ve ortada olacak şekilde Vezir ve Şah gelir.

TAŞLAR NASIL HAREKET EDERLER?

Satranç tahtası üzerindeki taşların hareketleri aşağıdaki gibidir.
Piyon: İlk hamlesi iki adım olabilir. Bunun dışında sadece ileriye doğru bir kare ve başka bir taşı almak için sağ ve ya sol çaprazına doğru bir kare hareket edebilir.
Kale: İleri, geri, sağa ve sola olmak üzere istenildiği kadar götürülebilir. Eğer karşısına kendi taşlarınızdan biri çıkarsa hemen yanında durmak zorundadır. Eğer karşısına bir rakip taşı çıkarsa o taşı alır ve aldığı noktada kalır.
At: İstediği yönden başlamak üzere “L” şeklinde hareket eder. Bu hareket 3 kare bir yöne ve tek kare diğer bir yöne olmak zorundadır. Yönler istenilen şekilde başlatılabilir. Hareketin bittiği yerde bir takım taşı varsa oraya gidemez ancak rakip taşı varsa o taşı alarak hareketi bitirir. Bu sırada hareket yolu üzerindeki taşların üzerinden atlayabilir.
Fil: Sağına ve ya soluna doğru çapraz şekilde istediği kadar hareket edebilir. İleri doğru ve ya geri doğru gelebilir. Hareket mesafesi ve taş alma kuralları Kale’deki gibidir.
Vezir: Hem kale hem de filin bütün hareketlerini yapabilmektedir. Vezir, hareket kapasitesi en geniş olan ve en tehlikeli taştır.
Şah: İleri, geri, sağa ve sola olmak üzere sadece bir kare ilerleyebilir. Vezir alınırsa oyun biter.

SANTRAÇ TERİMLERİ NELERDİR?

Rok: Satranç ve kale hiç oynatılmamış ve aralarında hiç taş yokken yapılır. Şah, Kale’ye doğru iki adım yaklaşır ve Kale Şah’ın üstünden atlayarak yanındaki kareye gelir.

Şah Çekmek: Taşlarınızdan bir tanesi eğer rakip oyuncunun Şah’ını tehdit ediyorsa Şah Çekmiş olursunuz ve rakip oyuncuya bunu bildirmek zorundasınızdır. Bu şekilde rakip oyuncu Şah’ını güvenli bir kareye alabilir ya da araya bir taş sokarak Şah’ının güvenliğini sağlayabilir.

Vezir Almak: Bir piyonumuz, rakibimizin hemen önündeki ilk sırasına kadar hareket edebilmişse piyonun o sırada bulunduğu noktada bir Vezir kazanmış oluruz. Elimizdeki piyonun yerine aynı renk bir vezir koyarak ya da o noktadaki piyonu vezirmiş gibi kullanarak bu hakkı gerçekleştirebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder