26 Nisan 2012 Perşembe

Merdivenin Altından Geçmek Neden Uğursuzluk Sayılır?

Duvara dayanmış bir merdiven görürseniz altından geçmeyin, etrafından dolanın. Çünkü o merdivenin tepesinde ya bir tamirci, ya bir boyaci ya da camlari silen biri olabilir. Yani başınıza bir çekiç, su kovasi, boya kutusu, hatta bir adamin düsme olasiligi yüksektir. Merdiven altindan geçmenin ugursuzluk getirecegi inanci gerçekten batil inançlar içinde en azindan bir ise yarayan tek inançtir. Ancak inancin kökeninde pratikteki faydasi ile ilgili olmayan farkli seyler yatmaktadir.

Duvara dayanan bir merdiven, duvar ile arasinda bir üçgen olusturur. Bu, bir çok kültürde tanrilarin kutsal üçgeni olarak bilinir. Örnegin piramitlerin kenarlarinin üçgen olmasi da bu inanca dayanir. Bir üçgenin içinden geçmek de, bir kutsal yere meydan okumak anlamina gelebilir. Eski Misirlilar için zaten merdivenin kendisi iyi sansin sembolü idi. Merdiven olmasaydi, Günes Tanrisi Osirisi karanliklarin ruhundaki hapis hayatindan kurtarmak mümkün olamayacakti. Ayrica merdiven tanrilarin katina tirmanmak için de sekil-sel bir semboldü. Günümüzde açilan bu antik mezarlarda ölünün cennete tirmanmasi için yanina konulmus bulunan merdivenlere rastlanmaktadir.

Asırlar sonra birçok batil inançta oldugu gibi Hiristiyanlik bu inanci da Hz. Isanin ölüm sekline adapte etti. Çarmiha dayali merdiven kötülügün, hiyanetin ve ölümün sembolü oldu. Insanlar, merdivenin altindan geçmekle bütün bu kötü geleceklerle karsilasabileceklerine inandirildilar.

17. yüzyilda Ingiltere ve Fransada suçlular daragacina götürülmeden önce bir merdivenin altindan geçiriliyorlardi. Tabii yaninda olanlar merdivenin etrafindan dolaniyordu.

Degisik kültürler bu ugursuzluga karsi bazi panzehirler gelistirdiler. Mesela bir merdivenin altindan yanlislikla veya zorda kalarak geçen kisiler için Romalilarin panzehiri yumruktu. O kisiler orta yani en uzun parmaklarini gerip diger parmaklarini yumruk gibi yaparlar ve geçtikten sonra merdivene dogru sallarlardi. Bizde, Türkiyede böyle bir adet yoktur ama Amerikan filmlerinde karsisindakine bu hareketi yaparak küfür veya hakaret edildigi sikça görülür. Bunun kökeni de iste bu Roma panzehiridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder