25 Nisan 2012 Çarşamba

Mıknatıs Nedir Nasıl Yapılır?


Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere MIKNATIS denir. Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit mıknatıs vardır.

Doğal Mıknatıs: İçerisinde manyetit adı verilen demir oksit bileşiği içeren kayaç doğal mıknatıstır.

Yapay Mıknatıs: Bizim kullandığımız mıknatıslar yapay mıknatıslardır.
Mıknatıslar kullanım alanlarına göre farklı şekil ve büyüklükte yapılır. Yapay mıknatısların yapımında daha çok demir ve çelikten yararlanılır. Mıknatısın kuzeyi gösteren ucu N ve güneyi gösteren ucu S ile gösterilir. Burada N ve S harfleri kuzey (North) ve güney (South) sözcüklerinin İngilizce karşılığının ilk harflerinde gelmektedir.Mıknatısın zıt kutupları birbirini çeker, aynı kutupları birbirini iter. Her mıknatısın çevresinde manyetik alanı vardır. Mıknatısın manyetik alan kuvvet çizgileri kuzey kutbundan çıkar, güney kutbunda son bulur. 

Manyetik bir maddeyi mıknatıslandırmak için belli başlı 4 yöntem vardır: 
  1. Maddeyi bir mıknatısa yaklaştırmak
  2. Elektrik akımı kullanmak
  3. Maddeyi bir mıknatısa dokundurmak
  4. Manyetik alan içindeyken maddeye ağır bir darbe vurmak. 
Bu dört yöntemin ilk ikisi geçici mıknatıslandırma yöntemidir.

Kalıcı bir mıknatıs, manyetik maddenin mıknatısın kuzey veya güney kutuplarından herhangi biri ile çarpıştırılması sonucu elde edilebilir. Bu çarpışma, maddedeki manyetik alanları sıraya dizer.

Bir demir parçası, bir pusula iğnesine paralel tutulup (yeryüzündeki güç çizgileri boyunca) ağır çekiç darbesine maruz bırakılarak mıknatıslandırılabilir. Bu darbe manyetik alanların harekete karşı direncini kırar ve onların Dünya’nın manyetik alanına göre sıralanmalarını sağlar.

Bir nesnenin mıknatıs özelliğini ortadan kaldırmak için güçlü bir manyetik alan kullanılır. Birinci yöntemde manyetik alan çok hızlı bir şekilde düzensiz hareket etmeye zorlanır. Diğer yöntemde ise mıknatıslandırılmış nesne, kutupları arasındaki dizgi yeryüzünün manyetik alanı ile doğru açıda olacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra nesneye, yavaş yavaş vurularak manyetik alanlarının düzensiz bir dizilişe geçmesi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder