16 Mayıs 2012 Çarşamba

Hologram Nedir Nasıl Yapılır?


Holografi üç boyutlu lazer fotografıdır. Hologram orjinal objenin üç boyutlu gerçek kaydıdır. Derinlik ve paralaks içerdiğinden, objenin çevresini ve arkasındaki objelerin dahada derinlik içinde görülmesini sağlar.

Hologram kelimesi Yunanca sözcüklerin bileşiminden oluşur. "Holos" "Tam görüntü" ve "Gram" "Yazılı" anlamındadır. Hologram lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan iç boyutlu kayıttır. Holografinin teknik terimi "Dalga sınırının yeniden yapılanması"dır.

Holografide uyumlu lazer ışınının pozitif teması ile dalga sınırlarını eşleştirerek kayıt yaparız. Bu üç boyutlu kayıt kırılmış bir şablon şeklinde oluşur; bir dizi çok ince çizgi veya tek merkezli daireler halindedir. Bu kırılma, ışığı bükerek lazer ışığının orjinal kaydın dalga sınırına geri gönderir. Objenin üç boyutlu görüntüsü -hologram-ışık olarak yapılanır.

Bir hologram yapmak için lazer ışını ikiye ayrılır. Lazer ışınının bir parçası objeyi aydınlatır, sonra sekerek objenin önündeki film veya plakaya vurulur. Referans ışını olarak adlandırılan diğer lazer ışını aynalar ve merceklerle filmi aydınlatması için yönlendirilir. İki lazer ışını film üzerinde karşılaşınca yapıcı bir şekilde karışıp hologramı kaydederler.

Lazer ışınlarının bu yapıcı karışması sahile doğru hareket eden okyanus dalgalarına benzer. Doğru olarak buluşan iki dalganın çarpışması sonucu dalga boyu yükselir ve büyür. Hologramda bu dalga holografik filme yansıtılır.

Bundan sonra siyah beyaz fotograf gibi holografik film banyo edilir. İşlem bitip kuruduktan sonra hologram görülmeye hazırdır. Bu bir dizi işlem lazer görüntülü bir "master" hologram olarak sonuçlanır.

Beyaz ışıkta görülen hologramlar iki aşamalı bir süreçte yaratılır. Önce lazer görünümlü master hologram yapılır. Daha sonra master daki imajın yansımasından ikinci bir hologram yapılır. Bu hologram beyaz ışıkta görülebilir. Işıklandırma talimatı bölümünde beyaz ışıklı hologramın izlenmesi açıklanmıştır.

Işıklandırma talimatları
Bir hologramı aydınlatmak için ışığa gerek vardır. Hologram, ışığın merkezinde parlatılmasıyla aydınlanır. Kolay görünüm için bu açı genelde yatay hologramın merkezinden ışık kaynağına 45 derecedir. En iyi sonuçlar için lambanın hologramdan en az 4 feet yükseklikte olması gerekir.

En iyi berraklık için hologramın yüzeyine vuran başka hiçbir ışık olmaması gerekir. Hologramınızı aydınlatan ışık kaynağının kalitesi çok önemlidir. Işık kaynağı ne kadar net olursa hologramdaki imaj da o kadar net olur. Biz 12 volt, 50-75 watt MR-16 quartz hologen ampul kullanılan bir ışık öneriyoruz.
Çok iyi sonuç veren diğer bir ışıkta Philips Master Line, 60 watt PAR- 16, dar tiptir. Bu ışıklar çoğu ışıklandırma mağazalarında bulunabilir. Işık hologramdan en az 4 feet uzakta ve holograma yaklaşık 45 derece yükseklikte holograma aksetmelidir. Yansıma hogramlarında önden ışık kullanır. Nakil hologramları arkadan ışıklandırılır.

Mastering
Hazırlanan model çalışması hologram laboratuarına gönderilir. Konusunda uzman fizik mühendisleri gerekli fotoğraf ve hologram elementlerini bir araya getirerek, özel duyarlı bir emülsüyon üzerine Hologram kalıbını yaratırlar. Bütün Hologramlarda olduğu gibi bu çok boyutlu şekil, laser ışınları ve hassas optik teknikler kullanılarak kaydedilir.

Electroforming
Master camlarıyla yüklenen laser ışınları burada kimyasallar yardımı ile elektrolize metal plakalara transfer edilir.

Embossing
Metal Shimler daha sonra devir ve kalitedeki baskı makinelerine yerleştirilir. Bunun sonucunda Hologram deseni, çok ince poliester rulolara veya sıcak baskı folyolalarına basılır. Eğer baskıya duyarlı etiketler üretiliyorsa üzerlerine çeşitli destekler ve tabakalar tatbik edilir. Uygun şekilde ışık aldığında basılı şekiller ışığı odaklayarak özel ve çok boyutlu görüntüyü yani Hologram'ı yaratırlar.

Hologram Boyutları
Grafik Tasarım Bölümü sizin talep doğrultusunda tek bir panele kaç adet hologram girebileceğini belirler ve tasarımını yapar. Bu üretim için ne kadar malzeme gerekeceği konusunda baz oluşturur. İstenilen her ebatta hologram yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder