21 Mayıs 2012 Pazartesi

Lens Nasıl Yapılır?

Görme bozukluğu olan herkes gözlük takabilir fakat birçok durumda daha az dikkat çeken bir alternatifi vardır. Kontak lensler görme kusurlarını lens takan kişinin hiçbir kimse tarafından fark edilmeden giderir. 

Kontak lensler 1 asrı aşkın bir süredir vardır. Başlangıçta tamamen sert olan aletler. Artık gaz geçirgenliği ve jelatin kadar esnektirler. Küçük polima diskler çeşitli renklerde polimer kontak lensler yapmakta kullanılır. Burada hastanın göz testinin lenslerin yapımında gerekli olduğu görülür. Süreç veri işlem kontrolü şekillendirme işlemi ile başlar. Veri dijital bir torna tezgahını kontrol eden bilgisayar tarafından sağlanır. İşe lenslerin iç taraflarına kavis ermekle başlanır dakikada 6000 devir yapan dijital tezgah bir sanayi elması ile donatılmıştır. Bu elmas korneaya dokunan kısmı şekillendirilir. Bu kısımda hiçbir türlü aşınma ve kusur olmamalı. Çok mükemmel bir macun ile cilalanmalı. Cilalama can alıcı bir adımdır çünkü mükemmel konforu ve üstün görme kabiliyetini sağlar.
Bir teknisyen son derece hassas bir ölçme aleti ile lensin kalınlığını ölçer. Sonra göz kapaklarına temas eden yüzeye şekil verilir. Lens özel sıcak bir balmumu ile yapıştırılır. Tüm işlemler tamamlandığında balmumu bir ultrason aleti ile çıkarılacaktır. Bal mumu istenilen şekle saniyeler içerisinde gelir. Lensin rahat olup olmadığı kalınlığı ile de ilgilidir. Yeterli sağlamlık korunurken mümkün olduğunca da ince olmalıdır. İşe lensin dış çapını şekillendirme ile başlanır. Bu sadece birkaç saniye sürer. 

Sonra lensin dış yüzeyi cilalanır. Cilalama işlemi macun, biraz yağ ve küçük bir polyester pamuk yardımıyla yüksek hızda yapılır. Aynı anda bir çok lens cilalanır. Daha sonra bir teknisyen lenslerin kenarlarını cilalar. Ardından polimer esnek olabilmesi için su ile nemlendirilir. Lensler dengelenmiş bir tuz çözeltisi içerisinde 24 saat bekletilir. Lensler arzu edilen ölçülere ulaşır. Optik topograf renk taraması sayesinde mükemmel görüşten emin olmak için test edilir. Başka bir test işleminde odaklanma ünitesinde lenslerin optik kusursuzluğu sağlanır. Artık lensler bitirilmiş ve de temizlenmiştir. Bir kapta tuz çözeltisi içerisinde saklanılır.

1 yorum: