19 Temmuz 2012 Perşembe

Krediyle Alınan Ev Nasıl Satılır?


“Diyelim birikimlerinizin üzerine bir miktar konut kredisi de kullanarak ev aldınız. Ama evinizi aldıktan sonra, aslında hayalinizdeki evin bu olmadığını farkettiniz. Ya da belki (Allah göstermesin) planladığınız zammı almadınız ve ödemede zorlandınız. Ya da geliriniz arttı ve daha çok kredi çekip bu evi de satıp daha güzel bir eve taşınmak istediniz. Peki bu durumda ne yapacaksınız? Konut kredisiyle aldığınız evi satabilir misiniz, ve satarsanız kredinize ne olur?

Krediyle aldığınız evi satmak

Konut kredisiyle aldığınız evi herhangi bir zamanda satmanız, ve elinize geçen parayla kalan kredi borcunuzu kapatmanız mümkün.Siz kredinizi kapattığınızda Banka da evin üzerindeki ipoteği kaldıracaktır. Ancak alan taraf tapu devri öncesinde size ödeme yapmak istemeyebilir, bu durumda evin satış bedeli kredinin kullandığı bankaya yatırılmalı ve ipotek çözüldükten sonra var ise kalan tutarı hesaptan alabilirsiniz. Ancak bankalar, kredinin erken kapatılmasından çok da memnun olmazlar, çünkü onların da krediyi sunarken kredi fiyatlamaları söz konusu vade öngörülerek hazırlanmıştır. Bu nedenle krediyi erken kapatırken kalan anapara üzerinden %2’lik bir ceza ödemek durumunda kalırsınız. Aslında bu ceza sizi korkutmasın. Diyelim ki evinizin toplam 50 bin TL borcu kaldı. Siz bu borcu kapattığınızda yaklaşık 1.000 TL kapama cezası ödersiniz. 50 bin TL’nin faizini de ödemezsiniz. 

Mortgage devredilir mi?

İkinci bir seçenek ise evinizi satın alan kişinin sizin mortgage’ınızı üzerine alması. Tabii bu devir bankanın onayıyla mümkün olabilir. Böylelikle evinize biçtiğiniz değer üzerinden peşinat alıp, mortgage’ınızı devredebilirsiniz, ve kalan taksitleri o öder. Bu yöntemle %2 ceza ödenmez ve mevcut kredi faizi devam eder.

Bugün bu yöntem çok kullanılmıyor, çoğunlukla evi alan kişi yeni bir kredi alıyor ve eski mortgage kapatılıyor. Yeni bir mortgage almak özellikle faizler düştüğünde ya da vadeyi daha uzun/kısa istediğinizde avantajlı oluyor.

Tüketici kredisine çevirmek

Eğer evinizi satmayı istiyor, elinize geçen parayla farklı bir ev almayı planlıyor, ama mortgage’ı devredemiyorsanız, bankaların böyle kişiler için sunduğu tüketici kredilerinden yararlanabilirsiniz. Özellikle mortgage vadesinin sonuna yaklaşılıyorsa böyle bir seçenek oldukça uygun olabilir.

Sonuçta eğer konut kredisiyle bir ev aldıysanız ve satmak istiyorsanız, bunu yapmanızın birden çok yolu var. O yüzden özellikle prim yapacağını düşündüğünüz yerlerden krediyle ev almak, iyi bir yatırım olabilir. Böyle bölgelerde ipotekli evler ipoteksizler kadar rahat satılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder