27 Ağustos 2015 Perşembe

4.5G ile Türkiye'de Neler Değişecek?

4.5G ile cebimizdeki internet 4 kat daha hızlı olacak. Yani bazen donarak izlediğimiz HD videoları artık donma, kasma derdi olmadan izleyebileceğiz. Bu ilk etapta kulağa oldukça hoş geliyor. Fakat birde madalyonun öteki yüzü var ki bu da bitmek bilmeyen kota sıkıntısı.

Haliyle internet hızlanınca, bugün aylık olarak bize ucu ucuna yeten 2GB'lık internet paketleri de yetmemeye başlayacak. Bu durum bazı beklentileri de beraberinde getiriyor. Bunlardan birincisi kota kaldırılarakTTNET'in uyguladığı gibi AKK uygulamasına geçmek. Yani cepte internette kota sıkıntısı olmaması gerekiyor. Örneğin bir operatör 2GB'ta kadar 4G hızında hizmet sunuyorsa, 2GB'den sonra 3G hızında hizmetle ayı tamamlayabilir.

İkinci seçenek ise internet paketi fiyatlarının ucuzlaması. Madem internetimiz 12 kat daha hızlı olacak, o zaman fiyatı sabit tutmakla birlikte kotaların arttırılması yoluna gidilebilir. Örneğin şuan 2GB olan bir paket,24 GB'ta çıkartılabilir. Yada 20 lira olan 2GB'lık paketin fiyatı (fiyat temsillidir) 2 liraya düşürülebilir.

Uzun lafın kısası, teknoloji gelişiyorsa, yeniler eskilerin yerini alıyorsa vatandaşlar bunun için fark ödememeli. Eğer operatörler bu mantıkla hareket ederse, 4.5G ile birlikte Türkiye'deki internet kullanıcılarının kota illetinden kurtulmaları da mümkün gözüküyor.

Peki, son olarak şu soruya da yanıt aramaya çalışalım. 4.5G Türkiye'de ne zaman aktif olarak kullanılmaya başlanacak?

4.5G ne zaman kullanılmaya başlanacak?

Eğer büyük bir aksilik olmazsa, operatörlerin 1 Nisan 2016 itibariyle4.5G'ye geçmesi planlanıyor. İşin güzel tarafı ise, operatörlerin 8 yıl içerisinde yani 2024'e kadar Türkiye'nin %95'ini 4.5G kapsamına almak zorunda oluşları. Tabi o zamana kadar 5.5G'ye de geçmiş olabiliriz. Bunu bekleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder