11 Kasım 2010 Perşembe

Şemsiyelerin Çoğunun Rengi Neden Siyahtır?

     Şemsiyeler ilk olarak 3400 yil önce Mezopotamyada, bir rütbenin, bir ayricaligin sembolü olarak kullanilmaya baslandi. Bu ilk semsiyeler Mezopotamyalilari yagmurdan degil, yakici günesten korumak için kullaniliyordu.
Semsiyeler yüzyillar boyu hep günesten korunmak için kullanildi. Bugün bile bazi Afrika kabilelerinde sefin arkasinda yürüyen bir semsiye tasiyicisi görülmektedir. Hatta Ingilizcede semsiye anlamindaki umbrella kelimesi, Latince gölge anlamina gelen umbra kelimesinden türemistir.

     Milattan önce 1200 yillarina gelindiginde semsiye Misirlilarda biraz dini bir anlam kazandi. Gökyüzünün Tanrinin vücudundan yapilmis, dünyayi koruyan bir semsiye olduguna inaniyorlardi ve baslarinin üzerinde tasidiklari semsiye yüksek ahlak sembolü idi.
     Romalilar semsiye kültürünü Misirlilardan aldilar ama onu hep kadinsi bir sembol olarak gördüler ve erkekler tarafindan hiç kullanilmadi. Yagli kagittan yapilan semsiyelerin yagmuru da geçirmedigi görülünce, kadinlar tarafindan yagmurda da kullanilmaya baslandi. Artik antik tiyatrolarda, yagmurda kadinlar semsiyeler altinda rahat rahat otururlarken, erkekler siril siklam islaniyorlardi.
     Avrupada semsiyelerin yaygin olarak kullanilmasina 1700lü yillarda baslanmistir. Bu yillarda semsiyelerin yünlü kumaslarinin üstü bir çesit yag ile sivaniyordu. Bu yag kumasa su geçirmez bir özellik kazandiriyor ve siyah bir renk veriyordu. Siyah renkli bu semsiyeler erkekler tarafindan da benimsendi ve günes için olan beyaz semsiyeler kadinlarin, yagmur için olan siyahlar ise erkeklerin vazgeçilmez aksesuarlari oldu.Bir çesit yag ile sivanan siyah semsiyeler gerçekten yagmuru hiç geçirmiyorlardi ama ömürleri de pek uzun sürmüyordu. Zamanla daha kaliteli semsiyeler üretildi, ancak siyah renk su geçirmezligin bir garantisiymis gibi algilanmaya devam edildi. Günümüzde yazin semsiye kullanma adeti pek kalmadi ama yagmurda erkekler siyah semsiye tasimada hala israrli. Kadinlar ise civil civil renklerdeki semsiyelerle dolasiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder